Jongeren de straat op
“Stop met dit kliMATIGe beleid”, “Eco, niet ego” en “Rutte, niet kutte met ons klimaat”. Een paar van de leuzen tijdens de demonstraties voor beter klimaatbeleid. Er is volop beweging onder jongeren en da’s niet zo gek: deze generatie moet nog wel even door met deze planeet. En ze vinden dat het huidige kabinet daar niet genoeg voor zorgt. Deze week geen nieuwe acties, maar wél een gesprek met minister Wiebes en premier Rutte. Youth for Climate mag tot zover tevreden zijn.
Motie inspreekrecht jongeren verworpen
Het liet de politici binnenskamers in Den Haag niet koud. Zo diende de Partij van de Dieren een motie in om jongeren inspreekrecht te geven bij onderwerpen die flinke gevolgen voor hen hebben, zoals het klimaatbeleid. De Tweede Kamer heeft namelijk geen direct inspreekrecht. Gemeenteraden wel.
Watt nou! geeft Utrechtse jongeren tóch een stem
Helaas voor de jongeren werd de motie verworpen. Gelukkig is er de campagne “Watt nou!” van de Natuur en Milieufederatie Utrecht. Daar kunnen jongeren uit Utrecht wél hun stem laten horen.
Debat klimaatakkoord
Maar er was meer om over te debatteren dan de jongeren. Naar aanleiding van het debat over het Klimaatakkoord, dat de eerste keer werd onderbroken omdat Klaas Dijkhoff niet kwam opdagen, kwamen maar liefst 11 moties voorbij.
Top 3 nieuws van deze week
Welke andere nieuwtjes moet je beslist gelezen hebben? Hierbij mijn top 3 van deze week! Klik op de links voor uitgebreide informatie over een nieuwtje of motie.
1. Boren naar olie in Woerden?
De SP stelde vragen aan minister Wiebes over het bedrijf Vermillion, dat bij Woerden in het Papekopveld mogelijk wil boren naar olie. Gebruikelijk antwoordt de minister binnen een paar weken, dus daar zal ik in een later blog op terugkomen. Tevens gaf diezelfde minister aan een aantal documenten openbaar te maken naar aanleiding van een WOB-verzoek over dit bedrijf en haar voornemens te gaan boren.
2. Klimaatambities D’66
De Provinciale Statenverkiezingen komen eraan (en ja, daarbij is gelukkig naast de Uithoflijn ook aandacht voor de energietransitie 😉). En dus presenteren partijen momenteel hun plannen. De 12 D’66-lijsttrekkers bundelen hun krachten. Hun plan: zet de provinciale reserves in (die zij inschatten op een schamele 5,3 miljard euro) voor klimaatbeleid. En ze presenteren er ook meteen een paar - wat zeg ik: 48(!) - concrete acties bij.
3. Klimaatakkoord niet door de shredder
De PVV diende een motie in om de minister te vragen het klimaatakkoord door de shredder te halen. Niet iedereen is dus overtuigd van het akkoord en de noodzaak van de energietransitie. Er zijn zorgen over de betaalbaarheid. De motie werd verworpen, maar laten we niet vergeten om voor iedereen aandacht te hebben en oprecht te luisteren.
Tips of vragen?
Heb je een tip voor mijn volgende blog? Wil je dat ik een bepaald thema nauwer ga volgen? Laat het weten of spreek me aan op de Dag van de Ruimtelijke Kwaliteit!
Mail Eline