Blog#2

ProfielfotoEline Aardse 28-02-2019 761 keer bekeken 0 reacties

Betrouwbare cijfers?

Ik kreeg vorige week een e-mail van mijn energieleverancier: “De overheidsheffingen zijn gestegen in 2019. Daarom passen we uw termijnbedrag alvast aan”. Komt in mijn geval toch neer op zo’n €120,- per jaar. Nooit fijn, zo’n stijging. Maar goed, ik weet dat dit de manier is om langzaam het oude systeem af te bouwen, om maar even in transitietermen te spreken. 


Over deze hogere energielasten ontstond een flink relletje in de Tweede Kamer vorige week. Het kabinet rekende met cijfers van het Planbureau voor de Leefomgeving die uit 2017 kwamen en zo bleek vorig weekend dat de energierekening meer stijgt dan verwacht. Da’s dus niet zo handig. De oppositie vloog er dan ook vol op met termen als “grof schandaal, “niet acceptabel” en “een ongelofelijke stommiteit”. En dan te bedenken dat de grootste klapper als het gaat om kosten nog moet komen: de uitwerking van het Klimaatakkoord. Naar verwachting komt het PBL op 13 maart met de doorrekeningen (ik zal zeker verslag doen van de persconferentie!). Een week voor de Provinciale Statenverkiezingen. Ze zullen ook daarbij gebruik maken van cijfers uit 2017, omdat er simpelweg geen recentere cijfers beschikbaar zijn. Daar vloog de oppositie óók weer bovenop. 

Van autovol naar autovrij

Dan nog een interessante publicatie die het lezen waard is. In Nederland is het wegverkeer verantwoordelijk voor ca. 15% van de CO2-uitstoot en fijnstof. En we weten inmiddels dat dat aandeel in de provincie Utrecht bijzonder hoog is, omdat er zoveel snelwegen en knooppunten zijn. Nu het Rijk en de vier grote steden onlangs afspraken dat er 500.000 woningen bijgebouwd moeten worden, schreef Natuur & Milieu een rapport over het inrichten van een duurzaam vervoerssysteem. Want al die mensen die in die nieuwe huizen gaan wonen, moeten zich verplaatsen en het ís al zo druk. In het rapport worden alternatieven als fietsen en lopen, maar ook deelfietsen, steps (!) en zelfrijdende shuttles genoemd. Voor de langere afstanden zouden we volgens N&M moeten inzetten op het OV en elektrische deelauto's.

Nieuw wereldrecord voor België 

Tot slot: mooi nieuws uit België. Wetenschappers aan de Katholieke Universiteit Leuven ontwikkelden een zonnepaneel dat waterstofgas maakt uit het vocht uit de lucht. Met hun paneel (1,6 m²) wordt 15 procent van het zonlicht rechtstreeks omgezet in waterstofgas. Dat is een wereldrecord.

Twintig van deze waterstofpanelen kunnen een gezin een jaar lang van stroom en warmte voorzien! Zo zie je maar weer dat de doorrekeningen van het Klimaatakkoord een week later misschien alweer achterhaald zijn, als de techniek op deze snelheid blijft doorrazen.

Nu jij!

Als lezer van dit blog volg je vast het nieuws in je vakgebied op de voet. Ben je delenswaardige berichten tegengekomen? Laat het mij dan weten in de reacties hieronder. Over reacties gesproken: NU.nl postte gisteren een bericht waarin ze lezers vertelden dat “reacties waarin klimaatverandering, of de invloed van de mens daarop, wordt ontkend”, niet meer zijn toegestaan op hun website. Voor ons platform natuurlijk sowieso handig om geen feitelijke onjuistheden te vermelden. Meningen onder mijn blogs zijn daarentegen heel erg welkom :-)

Tot volgende week!

 

0  reacties

Velden met een * zijn verplicht.

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 

Een momentje...
Cookie-instellingen