Blog#3

ProfielfotoEline Aardse 11-03-2019 995 keer bekeken 0 reacties

Debat Provinciale Statenverkiezingen?

Gisteravond was er een debat over de Provinciale Statenverkiezingen op RTL. Althans, dat dacht je misschien van tevoren. Het woord provincie viel – tijdens dit debat met landelijke fractievoorzitters - volgens NRC welgeteld twee keer. 


Het ging vooral over landelijke thema’s. Zelfs Zwarte Piet en vuurwerk kwamen voorbij – thema’s waar de provincie helemaal niet over gaat. Maar goed, het is wel begrijpelijk. Deze verkiezingen bepalen immers welke partijen er in de Eerste Kamer terecht komen. En dat is dan weer van belang als straks belangrijke nieuwe wetgeving van kracht moet worden, zoals het Klimaatakkoord. En het is ook een manier om mensen naar de stembus te trekken. Want wat zegt die provincie mensen nou eigenlijk?

De Windkieswijzer

Nu we het toch over de verkiezingen hebben: deze stemwijzer gaat wél over de provincies. Om precies te zijn over welke partijen in de provincies kiezen voor windmolens. De Windkieswijzer! Urgenda legde aan alle politieke partijen in de provincies een aantal stellingen voor. De Provinciale Staten bepalen voor een groot deel waar windmolens worden gebouwd, en of de burger mag meebepalen, dus deze stemwijzer is hartstikke relevant.

Wie beluistert podcasts?

Ik luisterde gisteren voor het slapengaan naar een podcast (ook weer van NRC) over wat de waterschappen en de Provinciale Staten doen. Heel boeiend voor iemand als ik, die politiek interessant vindt en er zelfs voor haar plezier naar luistert, maar laten we eerlijk zijn: hoeveel mensen luisteren er naar zo’n podcast? En als er al mensen naar luisteren, dan zijn ze, denk ik, van nature al meer geïnteresseerd in het onderwerp.

Watt Nou vindt de aansluiting!

Daarom is het dus zo belangrijk om met je communicatiemiddelen aan te sluiten bij de leefwereld van de doelgroep. En daarom is de campagne Watt Nou! zo’n goed idee. De inschrijvingsdatum is gesloten en maar liefst 12 gemeenten gaan ermee aan de slag. Dat is nog eens een manier van direct invloed uitoefenen door jongeren en op die manier maak je ze ook bewuster van wat de politiek kan betekenen.

Gasboringen in Woerden

Ik zou nog terugkomen op de schriftelijke vragen over het boren naar gas in Woerden. Minister Wiebes geeft aan dat Vermillion, het bedrijf waar het over gaat, geen officieel winningsplan heeft ingediend en geen omgevingsvergunning heeft aangevraagd. Mocht dat wel gebeuren, dan gaat hij het verzoek toetsen op o.a. veiligheid voor omwonenden, het voorkomen van schade aan bouwwerken, ander gebruik van de ondergrond en de gevolgen voor natuur en milieu. Het gebied ligt bijvoorbeeld vlak bij Natura2000-gebieden en beschermingsgebieden voor drinkwaterwinning. 

Ik vind het bijzonder dat we in Groningen de gaskraan dichtdraaien, maar het ministerie van EZK nieuwe boringsaanvragen gewoon volgens de oude lijstjes blijft beoordelen.

1,65 miljoen voor Energietuinen 

Tot slot: een leuk nieuwtje van de NMU. De Postcode Loterij schenkt 1,65 miljoen euro aan alle Nederlandse Natuur- en Milieufederaties om daarmee energietuinen te ontwikkelen in heel Nederland. Bij zo’n tuin moet je denken aan een zonnepark met natuur, wandel- en fietspaden en moestuinen. Een mooie combi dus, van recreëren, spelen, sporten en van de natuur genieten. Is ook nog eens gezond. Zie jij een mooie locatie in onze provincie voor zo’n energietuin? Plaats een reactie onder deze post of neem contact op met Gerben de Vries (NMU).

Naar welke podcasts luister jij?

Heb je een nieuwtje dat ik niet mag missen? Ben je benieuwd naar ontwikkelingen achter het nieuws? Of wil je me laten weten naar welke podcasts jij luistert? Laat het mij in een reactie hieronder weten!

Tot volgende week!

0  reacties

Velden met een * zijn verplicht.

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 

Een momentje...
Cookie-instellingen