Blog #5

ProfielfotoEline Aardse 09-04-2019 443 keer bekeken 0 reacties

Gonsde het bij jullie ook?

Ik weet niet hoe op jouw werkplek was, maar op het provinciehuis gonsde het de dag na de verkiezingen. Een enkeling had de hele nacht zitten wachten op de uitslag van Utrecht, anderen lazen het in de trein onderweg naar het werk.  


De verwachting was dat de partij van Thierry Baudet het goed zou doen, maar deze monsterzege zagen velen (inclusief ikzelf) niet aankomen. Of je het nu met hem eens bent of niet: hij heeft een grote groep aangesproken, en ook nog eens een gevarieerde groep als je kijkt naar spreiding van leeftijd, geslacht en opleidingsniveau. Dat kunnen veel andere partijen niet van zichzelf zeggen. 

Inmiddels verkent de informateur wie met wie wil samenwerken en lijkt een coalitie met FvD in ieder geval niet mogelijk, zo meldde RTV Utrecht woensdag. Maar er zijn nog een heleboel partijen over – het kan dus nog vele kanten opgaan. Morgenavond is er in ieder geval een openbare vergadering in de Statenzaal waar informateur Bram van Ojik zijn bevindingen zal toelichten en de partijen in gesprek gaan met elkaar. Ik ga zeker kijken!

Top 3 nieuws 

Naast de verkiezingsuitslag waren er nog meer nieuwtjes. Hieronder mijn top 3:

  1. Vereniging Eigen Huis maakte een scherpe kanttekening bij de doorrekeningen van het Klimaatakkoord. De doorrekeningen houden namelijk geen rekening met investeringen die huiseigenaren moeten doen in bijvoorbeeld isolatie of een warmtepomp. En dat maakt nogal wat uit voor je individuele kostenplaatje als huishouden.
     
  2. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft een drietal randvoorwaarden meegegeven aan het kabinet bij de uitvoering van het Klimaatakkoord: “Maak haalbare en betaalbare plannen, geef gemeenten de juiste bevoegdheden en vergoed hun werk,” schrijft de VNG in de bijdrage aan de hoorzitting Gebouwde Omgeving van de Vaste Kamercommissie Economische Zaken en Klimaat.
     
  3. Tot slot een statistisch nieuwtje: wereldwijd is er 171 gigawatt aan extra capaciteit voor hernieuwbare energie toegevoegd, waaraan Nederland ruim 2 gigawatt heeft bijgedragen. De helft van die wereldwijde capaciteit bestaat uit waterkracht. Zonne-energie bleek in 2018 het meest toegevoegd te zijn. Met name China, India, Japan en Zuid-Korea droegen aan die toename bij. 

Ik ga er een aantal weken tussenuit. Op 16 mei verschijnt mijn nieuwe blogpost. Laat me in de tussentijd weten waarvoor ik mijn ogen open moeten houden. Tot dan!

0  reacties

Velden met een * zijn verplicht.

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 

Een momentje...
Cookie-instellingen