Blog #6

ProfielfotoEline Aardse 21-05-2019 662 keer bekeken 2 reacties

Coalitieonderhandelingen op het provinciehuis

Daar ben ik weer! Mijn mede-blogger Peter heeft jullie in de tussentijd vermaakt met leuke blogs over de RES'en en de uitdagingen die hij daarbij tegenkomt. Ik heb me even met andere dingen beziggehouden, maar de energietransitie heeft niet stilgezeten. En die komt voorlopig ook nog niet tot stilstand, zeker niet in de provincies. Er wordt op het provinciehuis aan de Archimedeslaan (en soms op andere locaties) druk onderhandeld over een coalitieakkoord.


GroenLinks, D66, PvdA, ChristenUnie en het CDA zijn de partijen die met elkaar tot dat akkoord willen komen. Je hoort vaak over onderhandelingen dat die in de achterkamertjes plaatsvinden; en na een paar weken komen de partijen naar buiten met een akkoord in hun handen. Dat is dit keer heel anders.

Politici zijn ook maar gewoon mensen

Een aantal ambtenaren wordt heel nauw betrokken bij de besprekingen over de verschillende thema's die in het akkoord moeten landen. Die thema's hebben de partijen eerst met elkaar in een strategische agenda benoemd. Daaruit kun je al opmaken welke kant het ongeveer opgaat.

De afgelopen weken is er aan verschillende tafels doorgepraat over die agenda. Ik schuif daar samen met een collega van het programmateam aan. We beantwoorden vragen, rekenen zaken voor ze door. Ik mag natuurlijk niet zeggen wat voor vragen of berekeningen dat zijn - want hoewel het proces een stuk transparanter is, blijft het natuurlijk aan de politiek om te communiceren en niet aan ons - maar het is alleen al leuk om met jullie te delen dat we betrokken worden bij de plannen waar wij straks (komende vier jaar) uitvoering aan gaan geven. En het helpt ook bij het besef dat je als ambtenaar voor een politieke organisatie werkt. Nu vind ik dat als politicoloog sowieso het leukste gedeelte van mijn werk, maar door met de leden van de vijf fracties aan tafel te zitten, weet je ook voor wie je het doet. Wat hun wensen en belangen zijn, waar ze vandaan komen, en ik besef dat het ook maar gewoon mensen zijn die naast het Statenlid-zijn ook nog banen en gezinnen hebben. Mensen die, zo vertelde één van hen me, om 6 uur thuis komen na het werk, hun kinderen rond half 9 eindelijk in bed hebben gelegd (want ze mochten natuurlijk opblijven voor Ajax-Tottenham) en dan alle stukken nog moeten lezen voor het volgende onderhandelaars-overleg de volgende ochtend. Wat een respect heb ik voor hen. En dat ze dan die volgende dag om half 6, na al vijf thematafels achter de rug te hebben, nog steeds met datzelfde respect naar elkaars soms tegenstrijdige opvattingen te luisteren om uiteindelijk tot een akkoord te komen.

Aan ambitie geen gebrek

En alsof ze nog niet ambitieus genoeg zijn: op 8 mei waren er ook ca. 150 mensen van verschillende organisaties en belangengroepen en inwoners op het provinciehuis om hen mee te geven van volgens hén in het akkoord terug moet komen. Ook daar zag ik Statenleden met open houding luisteren naar de uiteenlopende meningen.

Voor ons als programmateam is het ook heel nuttig, omdat we in een heel vroeg stadium al kunnen nadenken over welke inspanningen wij moeten plegen. Dit gaan we opschrijven in een programmaplan en daar werken we als team ook al hard aan. Zodra dat concreter wordt gaan we dat ook met jullie delen natuurlijk. De provincie kan dat plan immers niet zonder partners in de provincie uitvoeren.

Stroom uit planten

Tot slot nog een paar nieuwtjes die me opvielen afgelopen week:

  • Stroom uit planten: productonderwerper Ermi van Oers laat planten licht geven. Ja, echt waar! Rondom de wortels van planten leven zogenaamde microben en die maken daar energierijke elektronen aan. Van Oers tapt die elektronen vervolgens af en perst ze samen tot een klein beetje stroom, genoeg om glasvezelpuntjes even te laten gloeien waardoor ledlampjes kort branden.
  • Klimaatverandering of klimaatcrisis? De Britse krant The Guardin gebruikt voortaan termen als noodtoestand en ineenstorting als het gaat om het klimaat, omdat ze vinden dat klimaatverandering niet voldoende de ernst van de situatie aangeeft. Eerder berichtten we op de werkplaats al dat NU.nl reacties van mensen die klimaatverandering ontkennen niet meer toestaat.
  • Tot slot een nieuwtje uit ons eigen provinciehuis: we hebben een jaar een proef gedraaid met zonnepanelen op de N401 in Kockengen. In totaal is er in een jaar 2.200 kWh opgewekt (ter vergelijking: een gemiddeld huishouden met twee kinderen verbruikt 3.500 kWh per jaar): dat is dus niet super veel, maar de techniek is er en kan doorontwikkeld worden!

Tot volgende week! PS: vergeet niet te stemmen donderdag voor de Europese verkiezingen ;-)
 

2  reacties

Velden met een * zijn verplicht.

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 

Een momentje...
Wim Haver 29-05-19 om 8:36

Leuk om te lezen, blik intern. Geheel nieuw voor mij.

Marie 07-06-19 om 3:57

Ik wil graag mijn huis verhuren. Dit zal mijn huis zeker meer waarde geven. Hoe kan ik dit fixen?

Cookie-instellingen