Blog #7

ProfielfotoEline Aardse 30-08-2019 548 keer bekeken 1 reacties

Den Haag ontwaakt uit reces

Daar ben ik weer! Nu de politiek terugkeert van het zomerreces, is de komkommertijd bijna voorbij. Politici beginnen aan een nieuw politiek jaar, dus op NOS.nl lezen we weer boeiende zaken in plaats van berichten over katten in de boom in Duitsland.


Wiebes zet in op waterstof

De ministers gaan weer op pad. Zo vindt er op 24 september een Energieraad plaats in Brussel waar minister Wiebes namens Nederland zal vertellen hoe wij ervoor staan rondom het Klimaatakkoord. Hij heeft aangegeven dat Nederland een koplopersrol kan vervullen op het gebied van waterstof en roept daarom de Europese Commissie op om een concreet plan te maken voor waterstof en hernieuwbaar gas. Tegelijkertijd blijkt uit het totaalbeeld van alle nationale plannen van landen binnen de EU dat de EU-doelstellingen voor 2030, voor het aandeel hernieuwbare energie, nog niet in zicht zijn. Werk aan de winkel dus. Wij zullen, zo geeft Wiebes aan, ruimte maken voor wind op zee. Maar omdat er nu al congestieproblemen zijn op het Noord-Nederlandse elektriciteitssysteem, én omdat landen onderling vanwege belemmering in regelgeving nog niet optimaal op elkaar zijn aangesloten, is juist de inzet op waterstof of andere gassen van groot belang.

PAS-uitspraak raakt ook zon-initiatieven

Tijdens de vakantie kwamen de eerste berichten naar buiten over plannen waar een streep door wordt gezet vanwege de PAS-uitspraak eind juni. Kort samengevat: het Programma Aanpak Stikstof  voldoet volgens de Raad van State niet, omdat de overheid toestemming geeft voor projecten die juist voor extra stikstofuitstoot zorgen. En dat laatste zou het PAS juist moeten voorkomen. Het was wachten op de eerste projecten waarbij ook initiatieven voor duurzame opwek zouden worden geraakt. In de gemeente Cranendonck (Noord-Brabant) waren er vergevorderde plannen voor een duurzaam industriepark, met aan één zijde ook ruimte voor een zonneveld. Daar gaat, vanwege de PAS-uitspraak, nu een streep doorheen.

Lachgas om te huilen

Tot slot een bericht dat eigenlijk niet echt om te lachen is, maar de woordspeling is toch leuk gevonden. Milieudefensie vroeg vorige week aandacht voor de enorme toename van het gebruik van lachgas. "Lachgas is om te huilen voor het klimaat", zo schreven zij. Als je 5 ballonnen gebruikt, staat dat gelijk aan de CO2-uitstoot van 75 kilometer autorijden. Ik vind het maar raar spul, dat lachgas, en het is gek dat festivals steeds meer aandacht vragen voor afvalscheiding en zuiniger elektriciteitsgebruik, en tegelijkertijd lachgas gewoon toestaan. Het is niet verboden volgens de wet, maar op websites over de schadelijke effecten van lachgas wordt alleen maar gesproken over de gezondheidseffecten. Wat mij betreft gaat de politie ook de gevaren voor onze leefomgeving benoemen.

Wil je dat ik een bepaald onderwerp in Den Haag nauwer ga volgen? Laat het dan hieronder weten. Een fijn, zonnig weekend gewenst!

 

1  reacties

Velden met een * zijn verplicht.

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 

Een momentje...
Roelof 10-09-19 om 8:09

Dankjewel Eline, dat je Den Haag voor ons volgt.
Fijne manier om even snel bij te lezen!

Cookie-instellingen