Graag nodig ik jullie uit voor een online dialoog over de tijdelijkheid van de impact van de energietransitie op het landschap.
Afgelopen week sprak ik weer veel mensen over de energietransitie. Vaak hoor je de vraag waarom dit in Nederland moet. We zijn immers een klein, dichtbevolkt vruchtbaar landje, waar elke vierkante meter al een bestemming heeft. 90% van onze energiedragers (gas, kolen, olie) halen we nu uit het buitenland. Is het wel reëel om te verwachten dat we onze energiebroek zelf kunnen ophouden?
Op VN niveau hebben we afgesproken dat elk land zijn eigen energieverbruik gaat verduurzamen. Daarmee hebben alle landen een grote uitdaging. En vooral die landen die weinig ruimte hebben en veel energie gebruiken. Maar we zijn niet het enige land met grote uitdagingen. Wat bijvoorbeeld als je economie afhankelijk is van fossiele energie, of als je een land bent zonder kustwateren en bodemenergie. Je zou het hier lang over kunnen hebben, de oplossing komt waarschijnlijk als er meer marktwerking komt, waardoor regio’s met gebieden waar veel duurzame opwek mogelijk is, deze ook gaan exploiteren en de energie aanbieden aan de regio’s waar veel vraag is. In het fossiele energiesysteem is dat immers ook gebeurd.
Het wereldwijde energiesysteem staat voor een grote verbouwing. Tijdens die verbouwing zullen we zeker hinder ondervinden. Dat hoort een beetje bij verbouwen. Je kijkt een tijd tegen de rommel aan en accepteert de ongemakken, omdat je verwacht dat je er beter uitkomt.
Zouden we zo ook naar de energietransitie kunnen kijken? Laten we er van uitgaan dat er slimmere wereldwijde oplossingen komen dan zonneweides op de grond van een vruchtbare rivierdelta en windmolens in provincies waar het nauwelijks waait. Voor zonnepanelen en windmolens geldt dat je ze zonder grote blijvende impact kunt opruimen. Wellicht verplaatsen we ze zelfs al als er betere plekken beschikbaar komen.
Kan het zijn dat in 2050, als we 100% duurzaam energie gebruiken, er nauwelijks windmolens meer te zien en zonnepanelen te vinden zijn?
Ik ben benieuwd naar jullie visie!!